+3662/284-011
+3662/284-187
hivatal@domaszek.hu
hello world!

Úthálózat-fejlesztési program

  1. Home
  2. /
  3. Úthálózat-fejlesztési program

Domaszék nagyközség önkormányzata 2020-ban indította úthálózat-fejlesztési programját, amelynek célja a település legfontosabb útszakaszainak átfogó korszerűsítése. A település belterületén és külterületén egyaránt jelentős hosszúságú úthálózattal rendelkezik, belterületen összesen 18 km; külterületen 170 km, amelybe a zártkertek útjai, utcái is beletartoznak.

2019-ben Domaszék belterületi úthálózatának 25 százaléka még földút volt, amely a lakossági közlekedés szempontjából kényelmetlen, a gyarapodó számú vállalkozások számára pedig előnytelen adottság volt. Ennek a problémának az orvoslását tűzte ki célul az önkormányzat, és döntött az utak jelentős szakaszon történő építése és felújítása mellett.

Az fejlesztési program kizárólag szilárd útburkolatú fejlesztéseket eszközöl, amely az aszfalt és a bitumenemulziós technológiákat foglalja magában.

Az úthálózat-fejlesztési program keretében 2023 végéig összesen 8,4 km-en történt útfelújítás, ebből 3725 méter belterületen, 4692 méter külterületen. Emellett egy külön fejlesztési program keretében kiépült az ipari terület felé vezető aszfaltút 1700 méter hosszan.

I. ütem (2020. tavasz)

A korábban már kiszórt és időközben lassan járhatatlanná vált útalapon, egy különleges felületkezelést végeztek el a Gólyahír úton és a Sárkányhegy utcában. Az utca, valamint a zártkerteken áthaladó, a települést és a Ruzsára vezető mellékútvonalat összekötő Gólyahír út bitumenemulziós záróréteget kapott, amelyet követően az áthaladó forgalom azonnal megnőtt, ugyanakkor kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá is vált itt a közlekedés.

II. ütem (2020. ősz)

A település központi részén elhelyezkedő, ezért igen forgalmas Patika utca felújítása 2020 novemberében fejeződött be. Az utca teljes szakaszán aszfaltréteg került felvitelre. A Dózsa György utca felőli részen térkőburkolattal ellátott járda is kiépítésre került.

III. ütem (2021. tavasz)

2021-ben egy nagy léptékű, összesen 1200 méteres belterületi útfelújítás indított el az önkormányzat. A beruházás hat utcát érintett, a Rózsa Ferenc, Úttörő, Duna, Tisza, Tömörkény és – részben – a Szőlő utca kapott bitumenemulziós záróréteggel ellátott, szilárd úttestet. A fejlesztés során az útalapkészítést a Domatisz Kft., valamint a Domadrón Szociális Szövetkezet látta el teljes szakaszon. A munkálatokat lakossági és képviselői felajánlások is segítették.

IV. ütem (2022. tavasz)

Minden korábbinál hosszabb szakaszon, összesen 3000 méteren folytatódott az úthálózatfejlesztés 2022 márciusában. Ezúttal öt belterületi utca (Móra Ferenc, Radnóti, Béke, Liliom, Szőlő) és a zártkerteket átszelő Szegfű út teljes szakaszán zajlottak a munkálatok, amelynek befejeztével Domaszék lakóövezetében szilárd útburkolattal nem rendelkező útszakasz hossza 1000 méter alá csökkent.

Ipari terület (2022 ősz)

A kialakítás alatt álló ipari terület szempontjából kulcsfontosságú a vállalkozói igényeket maximálisan kiszolgáló közlekedési infrastruktúra kialakítása. A 6,2 hektáros ipari terület megközelítését 1,7 km hosszan kiépülő, aszfaltos útszakasz szolgálja, amely az 55-ös főúttal és az M5-ös autópályával köti össze a helyszínt. A megfelelő teherbírás, a hosszútávú használhatóság, valamint a későbbi bővítési lehetőségek miatt a projektgazda 6 méter széles úttest kiépítése mellett döntött. A munkálatok 2022. év végén zajlottak.

V. ütem (2023)

2023 nyarán újabb 2700 méteren történt útfelújítás bitumenemulziós eljárással, külterületi útszakaszokon: a hulladékudvar felé vezető út 655, a viola út 675, az egykori kisvasút nyomvonala pedig 1230 hosszan került kiépítésre.

2023 All rights reserved - Domaszék
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Megszakítás