+3662/284-011
+3662/284-187
hivatal@domaszek.hu
hello world!

Megújul és bővül a domaszéki termelői piac

  1. Home
  2. /
  3. Megújul és bővül a...

2024-ben megújul és számos lehetőséggel bővül a domaszéki termelői piac. Az új, kifejezetten erre a célra kialakított termékteret 2020-ban valósította meg és adta át az önkormányzat, ahol a termelők immár kényelmesen, esőtől védett helyen kínálhatják termékeiket. A felújítást követően kibővített, akadálymentesített épület, új üzlethelyiségek és parkoló várja a piacra látogatókat és az árusokat.

2020-ban került átadásra Domaszék termelői piaca, akkori elnevezésén terméktér. A piac kialakítására ekkor már egy ideje szükségessé vált, ugyanis a korábbi, ABC előtti hely kicsi, az ott elhelyezett elárusítóhelyek száma pedig kevés volt. Az időjárási viszontagságok ellen is legfeljebb a magas fák lombjai nyújtottak védelmet.

Az önkormányzat ezért az új piactér kialakítása mellett döntött. A fejlesztésbe pályázati és saját forrást is bevont, amelyre az egykori Teleház épülete, valamint az udvar teljes területe ki lett jelölve. A több mint 400 m2-es udvar térburkolattal ellátott közlekedőt és gondozott zöldterületet kapott. A piacon árusító termelők tetővel ellátott pavilonok alá rakodhatják ki áruikat. Ezzel egyidejűleg a Teleház épületében a terméktérhez tartozó mellékhelyiségek is kialakításra kerültek. Az átadást követő időszakban Sziráki Krisztián polgármester kifejtette: “majd’ háromszorosára tudtuk növelni az elárusító felületnek a nagyságát, tehát a kis asztaloknak a mennyiségét amellett, hogy természetesen tetőt is kaptak az árusítók. Ezzel jelentősen javult a helyi termelők értékesítési lehetősége”.

A terméktér kialakítás területhasznosítás szempontjából is ideálisnak bizonyult: a központi fekvésű, Teleház mögötti kihasználatlan terület térkburkolatot, parkosítást, rendezett látványt kapott. Nem árválkodik már magában a korábban épített kemence sem, amely azóta valódi hangulateleme lett a piactérnek, különösen rendezvények alkalmával, amikor a domaszéki idősek kellő szakértelemmel gyújtják be, hogy azután páratlanul finom kalácsot süssenek benne. A piactér a felújítást követően ugyanis kisebb rendezvényeknek is kiváló helyszínéül szolgál. Itt gyűlnek össze a meleg nyári délutánon a falunapi élménysütögetésben résztvevő csapatok; és családi napon a Domaszéki Művészeti Iskola néptáncos növendékei.

A domaszékiek idővel megszokták, hogy kedvenc termelőiket már nem az ABC előtt, hanem az új piactéren találják meg. Ezt a folyamatot sokan elősegítették azzal, hogy a közösségi oldalra töltötték fel áruikat, ezzel csalogatva a helyi vásárlóközönséget. Az önkormányzat egy önálló Facebook-oldal létrehozására is tett kezdeményezést, amelyen keresztül az érdeklődők otthonról is megnézhetik minden reggel, hogy milyen kínálatot találhatnak a piacon. A Domaszék Termelői Piac nevű oldal 2021 óta működik és ma is aktív. “A kispiac azóta megtelt élettel, szinte teljes kapacitással üzemel. A nyitvatartási napokon használják az eladók és a domaszékiek is, azt gondolom, hogy ráéreztek arra, hogy sok-sok domaszéki helyi portékát innen meg tudnak vásárolni, úgyhogy ez egy igen hasznos beruházás volt és visszaigazolta a hozzá fűzött reményeket. Sőt, olyannyira, hogy egy piacfejlesztésre vonatkozó pályázati elképzelést is beadtunk annak érdekében, hogy még inkább tudjuk ezt a létesítményt fejleszteni” - fogalmazott ekkoriban a polgármester.

A pályázatot az önkormányzat megnyerte és 2024 februárban megkezdődött a kivitelezés. A fejlesztés keretében parkoló kerül kialakításra gépjárművek és kerékpárok számára, bővül a piac épülete (egykori Teleház), amelyben üzlethelyiségek kerülnek kialakításra akadálymentesítéssel, valamint kerítés épül, amely a piactér zajcsökkentéséhez is hozzájárul majd. Továbbá kívül és belül higiéniai berendezés kerül elhelyezésre. Az önkormányzat tervei szerint a fejlesztés által a termelői piac kínálata és felhasználási lehetőségei bővülnek, biztosított lesz a kényelmes megközelítés, a rendezett, tiszta környezet, illetve a megfelelő körülmények a helyi termelők és vállalkozók számára.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a munkálatok várhatóan a 2024-es év folyamán tartanak és érnek véget. A piac üzemeltetése a fejlesztés ideje alatt is biztosított lesz, azonban egyes munkafázisokban a piactéren belül nagyobb terület is lezárásra kerülhet és a megszokottnál nagyobb zaj keletkezhet, a Petőfi és a Tisza utca felőli bejáratok egyike használaton kívül lehet.

2023 All rights reserved - Domaszék
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Megszakítás