+3662/284-011
+3662/284-187
hivatal@domaszek.hu
hello world!

Településfásítási program

  1. Home
  2. /
  3. Településfásítási program

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat 2021-ben településfásítási programot hirdetett, amelynek célja Domaszék zöld környezetének megóvása, ám ezen felül a fásítás a klímaváltozás hatásainak enyhítését is elősegíti.

Domaszék a Szegedi járás egyik legkedveltebb lakóhelye. A település igen közel esik a megyeszékhelyhez – egykor annak részét is képezte --, ám természeti kultúráját külterületén meghatározza a vad növényzet és élővilág, az érintetlen semlyékek, valamint a tanyasi életmódra jellemző természeti környezet, belterületen pedig a fák és a parkosított zöldterületek. Fontos feladatunk ennek a környezetnek a megóvása, gondozása.

A település, csatlakozva az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítás programhoz, 2021. márciusban 30 db facsemete elültetését kezdeményezte a nagyközség közterein. Ennek eredményeként keskenylevelű ás magas kőris, valamint amerikai hárs került elültetésre a Szabadság és a Dankó Pista téren.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a fák betegség vagy nem megfelelő környezeti körülmények miatt elpusztulnak, vagy biztonsági szempontból válik indokolttá a kivágásuk, sőt olykor egyes beruházásoknak is óhatatlanul velejárója a fakivágás, természetesen csak indokolt esetben. Ezeket a növényeket természeti értékük és az utcakép miatt is szükséges pótolni.

Az őszi időszakban ezért további 100 facsemete került ágyásba.  A Dózsa György utca mintegy 70 gömbkőris fát kapott, részben pótlás, részben további fasítás céljából. Egyéb helyszínekre, mint az egykori Tüzép telep helyén kialakult zöldterületre és az Árpád térre más fafajok is kerültek, többek között tölgy, fűz és ostorfa. A fák kiválasztásának legfőbb szempontja az volt, hogy a növények talajminőség-igénye megfeleljen a helyi adottságoknak, így maximalizálva azok egészségét és életkorát.

Sziráki Krisztián polgármester a fásítási program kapcsán úgy fogalmazott: „Fontos, hogy megőrizzük Domaszék klímáját és idilli arculatát, ezért szükség van a fásítási programokra, amelyeket évről-évre szeretnénk véghezvinni. Ezzel a fásítással egy újabb szakaszhoz értünk a tavasszal elindított folyamatban és egy újabb lépéssel közelebb célunkhoz, hogy minden elveszített fa helyett kettőt ültessünk”.

Parkosítás

A települések, illetve telephelyek zöldfelületének kialakítása igen fontos lépés a vezetőség számára, hiszen egyfelől cél a környezeti adottságok és az ökoszisztéma egyensúlyának figyelembevétele és fenntartása, másfelől viszont az esztétika, az ott lévők és az oda látogatók számára vonzó környezet kialakitása is fontos szempont. Domaszéken az elmúlt években nagyobb hangsúlyt kapott a parkosítás, mint feladat, amely optimalizálja a zöldterületek kihasználtságát, biztosítja az életképes és egészséges zöldnövényzeti állomány gondozását, valamint a település egységes és esztétikus arculatának kialakítását. A megvalósítást az önkormányzat a DOMADRÓN Szociális Szövetkezettel és a Domatisz Kft-vel karöltve bonyolítja le.

Ha pedig parkosítás, akkor színek, illatok, virágok – ugrik be sokunknak mindjárt. Az elképzelés szerint fontos, hogy a központi tereknél legyenek nyáron virágzó színt adó növények, ezért olyan egynyári és évelőket, illetve tavaszi hagymásokat választanak, amelyek bírják az alföldi klímát, amely jellemzően száraz, aszályos. Ezért is van az, hogy teljesen új fajták jelentek meg a tavalyi évben az előzőekhez képest. Korábban ugyanis nem volt a településen évelő virág, amelynek kedvező a fenntartása, és az egynyári virágokkal kiegészítve megfelelő virághozamot tudnak biztosítani a közterületeken. A tavalyi évelő virágok már kihajtottak, az ültetési munkálatok idén az emlékműhöz vezető virágágyás teljes átalakításával folytatódnak.

A település szeretné, ha a zöldfelület három szintje, azaz a fű-cserje-fa egyensúlya létrejönne. A felmérési anyagok azt mutatják, hogy a cserjeszint csak alig érvényesül, ezért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a hiányzó cserjék pótolva legyenek. Elsősorban a település központi részén, illetve – az intézményvezetéssel egyeztetve – az óvodaudvart övező részeken, hasznosítva azok porfogó hatását. A fásítás és fagondozás a parkosítási tevékenységen belül is egy kiemelkedő feladat, ugyanis a tiszta levegő és a zöld környezet egyik legalapvetőbb növényeiről van szó.

2023 All rights reserved - Domaszék
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Megszakítás