legifoto2.jpg

A január elsején bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerről (EKÁER) rendezett fórumot kedden a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Alsónémediben. Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: január a bevezetés időszaka, amely a „segítő ellenőrzés” ideje, és megjegyezte, hogy számos, a jogalkotók számára is tanulságos kérdés vetődött fel.

A Magosz elnökeként feladatának nevezte, hogy az éles működésre már mindenki számára érthető legyen a rendszer. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára felidézte azokat az intézkedéseket, amelyek szavai szerint kifejezetten segítették az ágazatban tevékenykedőket. Kijelentette: működnek az adóelkerülési technikák bezárására létrehozott intézkedések is. Az EKÁER pedig éppen azt szolgálja, hogy az eddig jelentős nagyságrendű áfacsalásokat visszaszorítsák. Az új informatikai rendszerrel történő ellenőrzések sokkal hatékonyabbak a korábbiaknál, és az EKÁER hozzájárul ahhoz, hogy a tisztességes gazdasági szereplők ne kerülhessenek hátrányba – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár célként jelölte meg, hogy a mezőgazdasági főszezon idejére már mindenki tudja használni a rendszert.

Pankucsi Zoltán a fórumot követően az MTI-nek elmondta, hogy a felvetett kérdések alapján a kormány megvizsgálja, hogy szükség van-e további jogszabály-módosításra.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az új rendszer sokkal kevésbé érinti a tagokat – termelőket, feldolgozókat, nagykereskedőket, mint azt korábban feltételezték. Rámutatott: az érintettek számára a fő kérdés, hogy tevékenységük EKÁER-köteles-e, ezért a NAK honlapján tisztázzák az ágazatspecifikus kérdéseket, valamint olyan honlap indítását tervezik, amelyen egy űrlap kitöltése végén az érintettek választ kapnak arra, szükségük van-e EKÁER-számra, illetve az oldalon segítik is a bejelentést.

Január 1-jétől kizárólag EKÁER-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel – 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival – az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az EKÁER elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő EKÁER-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

(MTI)