Újra megrendezésre kerül a Domaszéki Pálinkaverseny, melynek célja a pálinka-, és párlatfőzés helyi, és régiós hagyományainak, értékeinek megőrzése, ápolása, a minőségi pálinkát készítő lakosok és bér-, illetve magánfőzdék munkájának elismerése. A verseny kiírója: Domaszék Nagyközségi Önkormányzat. Nevezési minta: A versenyen indulóknak fajtánként minimum 0,3 liter mintát kell beküldeniük. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat. A beküldött mintán fel kell tüntetni a főzde, ill. magánfőzés esetén a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben hordóban érlelt termékről van szó, ennek megnevezését.
II. Domaszéki Pálinkaverseny versenyszabályzat
A verseny kiírója: Domaszék Nagyközségi Önkormányzat.
Nevezési minta: A versenyen indulóknak fajtánként minimum 0,3 liter mintát kell beküldeniük. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat. A beküldött mintán fel kell tüntetni a főzde, ill. magánfőzés esetén a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben hordóban érlelt termékről van szó, ennek megnevezését.
A versenytételeket a kiíró címére kell eljuttatni:
Domaszék Nagyközségi Önkormányzat - 6781 Domaszék, Köztársaság tér 1.
Beküldési határidő:
2024. november 18.
A nevezés feltételei:
A versenyen a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény törvények szerinti pálinkát előállító adóraktárak, párlatot előállíttató bérfőzetők és párlatot előállító magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával és a nevezési lap kitöltésével.
Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, míg a bérfőzetőknek és magánfőzőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet. A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.
Adóraktár engedélyese: Jöt. szerinti pálinkát előállító adóraktár engedélyese szabad forgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a verseny rendezőjének nevére (Domaszék Nagyközségi Önkormányzat – 6781 Domaszék, Köztársaság tér 1.; Adószám: 15726542-2-06) kiállított számviteli okmánnyal és zárjeggyel igazolja.
Bérfőzető: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. értelmében: „3. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot; 4. bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat; Jöt. szerinti bérfőző, a140. § (8) bekezdésében meghatározott származási igazolással igazolja az előállított párlat származását.
Magánfőző: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 19‒21. pontja értelmében: 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása; 20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik; 21. párlat: a - nyers párlat kivételével - 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, - a calvados kivételével - 2208 90 71 KN-kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat;” 2016 január 1. előtt előállított párlat esetén az átalányadó befizetéséről szóló igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. 2016-2020 között előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni. 2021 január 1-től a NAV által kiadott magánfőzöttpárlat-származási igazolással kell a minta eredetét bizonyítani.
A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.
A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a magyarországi nevező nyilatkozik arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
A versennyel kapcsolatos minden jog a kiírót illeti meg.
Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2024. november 19. kedd 16:00 óra
A párlatok/pálinkák értékelése az országos versenyszabályzat szerint történik.
Az eredményhirdetés időpontja és helyszíne: Domaszéki Böllérnap, Köztársaság tér., időpontja: 2024. november 23. 10:00 óra
Érdeklődni a +36 (30) / 599 9617-es vagy a +36 (62) 284-011-es telefonszámon vagy sajto@domaszek.hu e-mail címen lehet.
Domaszék, 2024. október 18.
Domaszék Nagyközségi Önkormányzat