VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

Wolbrom

 

Domaszék község következő testvértelepülése a lengyelországi Wolbrom város. A partneri szerződést 2002. október közepén írta alá a két település polgármestere. A kapcsolat nagyon szoros, baráti. Rendezvényeinken részt vesznek a wolbromi delegáció tagjai is.

 

DOMASZÉK (Magyarország) ÉS WOLBROM (Lengyelország)


TELEPÜLÉSEK ÁLTAL KÖTÖTT PARTNERI SZERZŐDÉS

 

Azon szándékkal, hogy megismerjék egymás történelmét, hagyományait, szokásait, továbbá a több évszázados lengyel - magyar barátságot folytatva, Wolbrom és Domaszék önkormányzati képviselői ezúton deklarálják a partneri kapcsolat felvételének szándékát.
Ezen okmány aláírása pillanatában Wolbrom és Domaszék testvértelepüléssé válnak.

 

Górnicki Jerzy és Börcsök Lajos urak, a testvértelepülések polgármesterei autentikus barátsági szálak kiépítését szorgalmazzák Wolbrom és Domaszék között. Mindketten készen állnak az önkormányzati adminisztrációk, a vállalkozók, a helyi lakosság közötti kulturális, sport és turisztikai kapcsolatok fejlesztésére.

 

Lengyelország és Magyarország hamarosan a nagy európai család, az Európai Unió tagjává válik. A csatlakozás utolsó előkészületei, a tárgyalások végső fázisa különösen nehéz. Ezen időszak az új tapasztalatok szerzéséről is szól, ezért a partnerségi szerződés különleges jelentőséggel bír.

 

Wolbrom Város Polgármestere és Domaszék Község Polgármestere a helyi lakosság nevében aláírásaikkal hitelesítik ezen okmányt.

 

             Domaszék, 2002. október 12.

 

                 Börcsök Lajos                                                             Górnicki Jerzy
          Domaszék polgármestere                                         Wolbrom polgármestere

 

Községünk fennállásának 55. évfordulója jegyében tartott Falunapon új településsel, a vajdasági Királyhalommal kötöttük meg a testvértelepülési megállapodást.

Az eseményen községünk két másik testvér-települése: az erdélyi Lövéte és lengyelországi Wolbrom küldöttei is jelen voltak. Tekintve, hogy a velük kötött testvér-települési megállapodás aláírása óta mindhárom településen voltak választások, melynek eredményeképpen mind a képviselő-testületek összetételében, mind a polgármesterek személyében változás történt, mindkét testvér-településsel az alábbi záradékkal láttuk el a korábbi megállapodást, megerősítve azt és kinyilvánítva, hogy az eddigi eredményekre építve a kapcsolatainkat tovább kívánjuk fejleszteni.

 

wolbrom 1

 

2002-ben a Domaszéki Domafa Táncegyüttes a Wolbormi Városnapokra meghívást kapott, melyen hatalmas sikert aratott. A siker elismeréséül oklevélben részesült.

 

wolbrom 2

 

Engedjék meg, hogy néhány mondattal bemutassam önöknek Wolbrom városát, az információt a város által kiadott prospektusból és a város vezetőitől kaptam.

 

wolbrom 3

 

Wolbrom:
Wolbrom település É-K-i részen fekszik Katowicétől, Krakkótól 40 és 100 km-re van Kielcétől. Wolbrom város közigazgatásához 26 falu is hozzátartozik. A közigazgatási terület összesen 15.082 hektár, melyből Wolbrom város 974 hektárt foglal el. A közösség teljes lakosságszáma 24.014 fő, a falusi lakosság ebből 14.446 fő és Wolbrom város 9.568 lelket számlál.
A város vízellátását 8 mélykút biztosítja. A szennyvíz tisztítását, pedig biológiai mechanikus tiszítóval látják el. Wolbrom városban és a hozzá tartozó falvakban csaknem mindenhol biztosított az ivóvíz. A városban és a környező községekben 90 %-os a gázellátás. A gázvezeték jelenleg 138 km hosszú.
14.029 fő aktív dolgozó van a közigazgatási területen, melyből 3.685 fő gazdálkodással foglalkozik. 1995 végén 1419 munkanélküli személy volt regisztrálva, ebből 698 személy lakott falun. Wobrom városnak van egy helyi farmergazdasága és ipari centruma.
A város vasúti hálózattal rendelkezik 3 vasúti megállóval.

 

wolbrom 4

Wolbromi látkép

Ipar:
Wolborm erősen kapcsolódik a gumiiparhoz. 1912 óta működik a Wolbromi Gumi Termékeket Gyártó Rt., Gumicső és Tömlő Gyártó Rt., Gumi Termékeket Gyártó Rt., stb.
Komoly termelés folyik több ipari üzemben, húsüzemben, építőipari és más termelő egységben.

 

wolbrom 5

 

Mezőgazdaság:
Wolbrom közigazgatási területén működik 3528 magángazdaság. Az átlag gazdaság nagysága kb. 3,1 h. Főleg gabona (búza) termelés folyik, de burgonyát és takarmánynövények termesztése is jellemző. Egyre jobban előtérbe kerül a földieper, málna, repce termesztése, valamint az állattartás.

Turizmus:
Wolbrom erdős, helyes, völgyes területen fekszik. Gyönyörű változatos tájkép gyönyörködteti az erre látogatókat. Csaknem 900 db barlang és patak található a környéken.

Hotel:
Domaniewice Hotel
Címe: 32-313 Bydlin
Domaniewice 54,
Tel: (0-35) 6447-168
Összesen 60 ágy van a hotelben 2,3,4 ágyas szobákkal, kávézóval és klubszobával ellátva.
A hotel az út mellett van a faluban Domaniewicében. 300 m-re található egy mesterséges tó és egy erdő.

 wolbrom 6

 

''Lesna'' Hotel
Címe: 2, Lesna utca
32-340 Wolbrom
Tel: 644-1450
Összesen 20 ágy van a hotelben1,2,3 és 4 ágyas szobákkal és kávézóval ellátva.
A hotel a krakkói út mellett található, közel egy erdőhöz, a sportstadionhoz, uszodához és a helyi wolbromi kultúrházhoz.

 

wolbrom 7

Városnézés:
A városnézést a vásártértől érdemes kezdeni, mely a XIX. századból származik. A tér közepén található Jan Kilinski szobra. Pár lépéssel tovább látható a XIV. században is létező barokk stílusú katolikus templom, amelynek főoltára XVII. századból származik. Másik műemléke - 1638 évből származó Mária templom vörösfenyőből, mely korábban korház melletti templom volt. A templom másik oldalán található a ''Jewish'' temető, Wolbrom történetének része, mely a lengyel és zsidó nép letelepedéséről árulkodik. Mellette egy erdő található a ''Holokauszt'' áldozatainak sírjával. 1942-ben a hitleristák 800 zsidó lakost öltek meg Wolbromból. Számos útszéli kereszt és szentély is tanúskodik a város történetéről. A város hangulatát kisváros jellegű házak és utcák adják meg.

 

wolbrom 8

 Vásártér

 

wolbrom 9

Jan Kilinski szobra

 

wolbrom 10

 Barokk stílusú katolikus templom főoltára

 

wolbrom 11

 Mária templom

Kulturális élet:
20 éve működik a ''Wolbromiacy'' Néptáncegyüttes, mely a városi kultúrházban talált helyet. Az együttes már egész Lengyelországot bejárta, de volt több külföldi szereplésük is. A városi kultúrháznak van zenei klubja, színjátszó köre, aerobic csoportja és egy mozija. A kultúrháznak van egy (400 fős) gyönyörű előadóterme, mely visszatérő művészeti események színhelye. A kultúrház keretein belül egy társadalmi klub is működik. Az intézmény kirándulásokat, zarándoklatokat, színházi látogatásokat is szervez. Wolbrom városban található egy hatalmas könyvtár, melynek 6 fiókkönyvtára van a környező falvakban. 1991. óta működik egy helyi újság, mely 1500 példányban jelenik meg. A városnak 19 általános iskolája, 6 gimnáziuma, egy pszichológiai központja, számos szakközépiskolája, pl. egy mezőgazdasági, közgazdasági és műszaki iskolája van. Természetesen egy ipari iskola is fogadja a tanulni vágyókat.

 

wolbrom 12

 ''Wolbromiacy'' Néptáncegyüttes,
mely bemutatkozott a domaszéki lakosság előtt a Nemzetközi Falujáró Fesztivál alkalmával

 

Sport és szabadidő:
Wolbrom városban rengeteg lehetőség van a sportolási és szabadidős tevékenységre. A városban található egy mesterséges tó, mely kitűnő horgászási és csónakázási lehetőséget nyújt. Vannak uszodák, egy sportstadion szálláslehetőséggel és kávézóval is. Van a városnak a sportstadionon kívül jégpályája is, mely télen üzemel. A sportstadiontól lehet elindulni akár egy bicikli-, vagy motortúrára is. A wolbromi sportklub több sportágat irányít, mint pl.: íjászat, futball, sakk stb.

 

wolbrom 13

A ''Prezebój'' Sportklub futballcsapata

 

wolbrom 14

Íjász verseny

 

spacer module

 

domatv V4 yellow 1

konyvtar online 

 


5 White logo on black 106x75 

 

domatv1  domatv youtube 

Hírlevél feliratkozás