VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

Lővéte

 

''az erdők, amint illatos aranyfüstöt pöfékeltek lomhán;
a szitakötők, ahogy serényen cikáztak, mintha most
keltek volna ki a petékből, melyeket a szivárvány vízbe rakott;
a két szomszéd falu, ahogy az országutat egy mesebeli
borotvaszíj módjára feszesre kihúzva fogta;
és játszott mindenekfelett maga az égbolt, amely a végtelenbe
kifeszülve lebegett, mint egy univerzális napernyő,
minek a nyelét elvesztette a Föld''

Tamási Áron: Erdélyi csillagok

 

Községünk testvértelepülése az erdélyi Lövéte. A falu a Hargita hegység déli nyúlványán, a Kishomoród patak jobb és bal partján fekszik. A település halmazfalu, 600-700 m tengerszint feletti magasságban fekszik, viszonylag védett helyen, völgykatlanban.

 

lovete 1

 

Lövéte keleten Csíkszeredával, északon Szentegyházával és Kápolnásfaluval, nyugaton Gyepes, Homoródszentmárton, Abásfalva , Keményfalva településekkel határos, míg dél-keleten Homoródalmással. A község teljes területe nagy, 10.141 ha, melynek közel fele - 4593 ha- kaszáló. A 3087 ha területű elsősorban lombhullató erdőben cser, tölgy és bükkfát találunk, a magasabb vidékeken sűrű fenyőerdők vannak. A Láz-tetőn közel 200 hektárnyi területen vadon nő a nárcisz, amit itt kákvirágnak neveznek. A terület és a növény védett. Védett terület még a Hargita-ligeti tőzegláp, ritka növényi fajokkal. (mocsári kőrontó és egy rovaremésztő növény, a kereklevelű harmatfű. Érdekesség, hogy több, mint 22 ha a patak és mocsár. A települést több magas domb veszi körül, ezek közül a legmagasabb az 1165 m-es Nagybérc. A falvat környékező erdő-mező igazán gazdag állatvilágban: találhatunk itt vaddisznót, őzet, medvét, rókát, farkast, nyulat, különféle madarakat és rovarokat. A környéken több, mint 45 borvízforrást találunk. A település alatt nagy kiterjedésű sóréteg van, mely összefüggésben áll a parajdi sómezővel. A település lakossága 3700 fő, teljes egészében katolikus vallású székelység. Hosszú ideig megélhetést biztosított a Hargita-fürdőn működő kaolinbánya, illetve szomszédos Szentegyházán található vasgyár. Ma már ezek a munkahelyek lényegében megszűntek, nagyarányú munkanélküliséget okozva ezzel.

Domaszék 1999. év nyarán kötött testvér-települési megállapodást Lővéte községgel. Azóta kapcsolatunk rendszeres. Küldöttségeink részt vesznek egymás közösségi ünnepein. Lővéte küldöttsége jár nálunk a falunap, a böllérnap alkalmából, s mi is meglátogatjuk erdélyi barátainkat az Ő falunapjukon, a búcsú alkalmával. A látogatások alkalmával a küldöttség tagjai családoknál kerülnek elszállásolásra, így a hivatalos kapcsolatokon túl szoros barátság alakult ki a családok közt is. Reméljük, változó világunkban ez a kapcsolat érintetlen és élő marad, utódaink számára is fontos hagyomány.

Községünk fennállásának 55. évfordulója jegyében tartott Falunapon új településsel, a vajdasági Királyhalommal kötöttük meg a testvértelepülési megállapodást.

Az eseményen községünk két másik testvér-települése: a Szerbiai Királyhalom és lengyelországi Wolbrom küldöttei is jelen voltak. Tekintve, hogy a Wolbrommal kötött testvér-települési megállapodás aláírása óta mindhárom településen voltak választások, melynek eredményeképpen mind a képviselő-testületek összetételében, mind a polgármesterek személyében változás történt, mindkét testvér-településsel az alábbi záradékkal láttuk el a korábbi megállapodást, megerősítve azt és kinyilvánítva, hogy az eddigi eredményekre építve a kapcsolatainkat tovább kívánjuk fejleszteni.

 

lovete 2

 

A falu alatt valahol találkozik a sómező és egy vízforrás. Ennek eredménye a sóskút, melyből nagy töménységű sóoldatot lehet kimerni. A helybeliek nagyon vigyázzák a kutat, s só szükségletüket innen elégítik ki.

 lovet 3

 

Erdély székelyek lakta falvaiban, városaiban sűrűn találkozunk a csak erre a kultúrára jellemző székely kapukkal.

lovete 4

 

A domboldalra felfutó utcából szép kilátás nyílik a falu templomára.

 

lovete 5

 

Számunkra már kuriózum a helyi kovácsok műhelye, munkája; most éppen lópatkó készül.

 

lovete 6

 

Látogatásaink alkalmával mindig nagy szeretettel fogadnak minket. A képen a polgármesteri hivatal tanácstermét láthatjuk, itt fogadtak minket érkezésünk után.

 

lovete 7

 

''S nem tudom a sorsot, mit tartogat még ezutánra,
E végzetes ég alatt lesz-e még öröm?
De tudok annyit, hogy ha öröm helyett
Tüzes mennykövek szakadnak is itt le,
Míg gyászosan évek százai húznak el -
Ők örömtelenül is, ha bajba tébolyodottan;
Itt fognak állni örökké, -Hogy Imre szorítja,
Áron pedig ...Áron pedig nem hagyja magát''

Tompa László: Lófürősztés

 

spacer module

 

domatv V4 yellow 1

konyvtar online 

 


5 White logo on black 106x75 

 

domatv1  domatv youtube 

Hírlevél feliratkozás