VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

CIVIL SZERVEZETEK

 

Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület

 

A Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület 2005 novemberében alakult azzal a céllal, hogy településünk lakosságát hatékonyabban bevonja a falu fejlődésébe, élhetőbbé tételébe. Ez alapján a legfőbb tevékenységi körök, a közterületek védelme, önkéntes karbantartása, környezettudatos életmódra nevelés, a helyi értékek, régi egyedi épületek védelme, a tipikus alföldi környezet megóvása. Az egyesület továbbá fontos szerepet vállal települési és kistérségi szinten is ifjúsági, sport, kulturális és szabadidős rendezvények szervezésében, lebonyolításában. Az Egyesület a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 26. § c.) pontjában megjelölt közhasznú tevékenységek közül az alábbi közhasznú tevékenységeket végzi: a) környezetvédelem, b) természetvédelem, állatvédelem, c) kulturális tevékenység, d) kulturális örökség megóvása, e) nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, f) a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, g) sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével.

Az egyesület legjelentősebb programjai, rendezvényei:

- Szemétgyűjtési közterület rendezési akciók szervezése többször egy évben.
- Környezetvédelmi, egészségügyi és ismeretterjesztő előadások szervezése a „Téli esték" programsorozaton belül.
- Társastánc tanfolyam szervezése
- Színjátszó csoport
- Művészeti kör és énekkar (vegyes-kórus) beindítása
- Környezetvédelmi tábor szervezése
- Az egyesület 2007. szeptemberében indította el a Domaszék Tv-t, amely jelenleg képújságot sugároz a domaszéki kábeltelevíziós hálózaton.
- Nemzetközi néptánc találkozó szervezése 2007 és 2008 nyarán.
Működésünk során eredményesen segítettük a különböző helyi és térségi szervezetek és a lakosság közti információáramlást, valamint a lakosok köztit is.
- Részt veszünk a domaszéki Falunappal egybekötött Répafesztiválon, és a novemberi Katalin-bálon, a helyi tánccsoporttal együttműködve műsort szolgáltattunk, valamint tombolát szerveztünk.
- Ötödik éve folyik nagy sikerrel a Falukarácsony nevű programunk, amely során rászorulóknak gyűjtünk, szeretetvendégségre invitálunk mindenkit és a művészetek segítségét kérve lehetőséget teremtünk, hogy bárki megélhesse a közösség fenntartó erejét a szeret ünnepe kapcsán is.
- Mórahalommal együttműködve részt vettünk a Megyejáró Néptánc Gála szervezésében, - a röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesülettel pedig tanösvényt hoztunk létre a Madarász-tó környékén a helyi természeti ritkaságok felfedezésére.

Egyesületünk újult erővel vetette bele magát új hagyományok megteremtésébe. „Téli Esték" címmel rendezvénysorozatot indítottunk. Előadásokat tartott Juhász Péter egyetemi tanár, egészségfilozófus, felnőttoktatási szakértő. Az előadások témái: mozgás és táplálkozás, szervrendszerek szerinti elváltozások, szenvedélybetegségek, gyógynövények, aromaterápia, homeopátia, mentális egészségvédelem. Másik előadássorozatunk fő témája a környezetvédelem, de minden évben más oldaláról megközelítve. A szelektív hulladékgyűjtés, hulladékkezelés típusai, a hulladék jövőbeni hasznosulása, a megújuló energiaforrások használatának témáját szakértő előadók segítségével dolgozzuk föl minden korosztálynak érthető és élvezetes módon. Fontosnak tartjuk a kultúra folyamatos fejlesztését, ennek jegyében pályáztunk és nyertünk a Könyvtámasz Alapítvány által kiírt pályázaton, melynek eredményeként 250 ezer Ft-os könyvcsomaggal gazdagítottuk a domaszéki könyvtár állományát, elsősorban kortárs írók műveivel.
A kulturális és környezetvédelmi nevelés mellett a község infrastruktúrájának fejlesztése is fontos számunkra ezért pályáztunk és nyertünk támogatást a helyi Szabadság tér területrendezésére, valamint közösségi épületek felújításában és a közterületek rendezésében is segítséget nyújtottunk a helyi önkormányzatnak.
A szervezet fejlődése:
Az egyesület 2005-ben alakult 10 fővel, hogy községünkben és a térségben képviselhessük a civilek érdekeit, és fölszólalhassunk a a különböző problémák kapcsán. 2009-re már 16 fizető tagunk van, ezen kívül pártoló tagság alakult és több csoport is működik szervezetünk mellett, kiknek érdekeit mi képviseljük. Színjátszó csoport, művészeti kör, népdalkör, ifjúsági tagozat, Doma Tv stábja. Kapcsolatot tartunk és együtt működünk a településen és a környéken működő civil szervezetekkel, valamint országos projektekben is részt veszünk. 2007-ben közhasznúvá váltunk, hogy még eredményesebben működhessünk. A Domaszéki Hivatal pénzügyileg is támogatja szervezetünket, amely támogatás lehetővé teszi a folyamatos pályázást, önerőt biztosít. Több nyertes pályázat és megvalósult projekt után, tisztán látjuk, hogy tagjaink jól tudnak együttműködni és eredményesen dolgozik az egyesület.

 

Kapcsolat


Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület

Adószám: 18475788-1-06

www.elhetobbfaluert.blogspot.com

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
vagy a facebookon

 

spacer module

 

domatv V4 yellow 1

konyvtar online 

 


5 White logo on black 106x75 

 

domatv1  domatv youtube 

Hírlevél feliratkozás