VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

Az Áldozatok Napja

Az Európa Tanács 1990. február 22- én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta az Áldozatok Napja, melyet 1993. óta Magyarországon is megtartanak. A Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a világnaphoz kapcsolódva is igyekszik felhívni a figyelmet az áldozatvédelemmel, áldozatsegítési tevékenységgel összefüggő tudnivalókra. Ki kell emelni, hogy bűncselekmény áldozata egyfelől a bűncselekmény illetve a 2012. 04. 15-én, vagy azt követően elkövetett tulajdon elleni szabálysértés közvetlen sértettje, valamint az a személy, aki a bűncselekmény / tulajdon elleni szabálysértés következtében szenvedett el valamilyen sérelmet. Az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekménnyel összefüggésben sérelmet szenvedett személyek illetve azok hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémájuk megoldásához, az őket megillető jogok érvényesítéséhez.

Áldozatsegítő támogatást bármelyik szolgálatnál, megyénkben a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatánál lehet igényelni, melynek elérhetőségei: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4.,  62/680-520.

A www.kih.gov.hu honlapon valamennyi szolgálat elérhetősége és a támogatásokkal kapcsolatos alapvető információk ismegtalálhatók. A rendőrség áldozatvédelmi feladatai között szerepel az áldozatsegítő szolgáltatásokkal és az eljárások egyes szakaszaival kapcsolatos tájékoztatás, az áldozatok személyiségi, adatvédelmi, büntetőeljárási jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás, az újbóli áldozattá válás kockázatainak csökkentése, adott esetben a különböző segélyszervezetekkel való kapcsolatfelvétel elősegítése.

Az érintettek megelőzéssel illetve áldozatvédelemmel kapcsolatos információkért, tanácsokért személyesen, telefonon vagy e-mail-ben a rendőrség (megyei rendőr-főkapitányság, rendőrkapitányságok) áldozatvédelmi referenseihez is fordulhatnak.

domatv1

ertéktár

kozlony allamkincstar logo njt

magyarorszag hu

csmkh