VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

A cél a tisztább és átláthatóbb várólista-vezetés a betegek érdekében

Szeptembertől pontosabban, új szabályok alapján történik a kórházi várólisták nyomonkövetése és megfelelő tisztázása. E hónaptól a várólistán szereplő és az ellátott betegek adatai havonta összefuttatásra kerülnek az EMMI jogszabály-módosítása alapján. A fő cél az, hogy a betegek érdekében legyen tiszta és átlátható a várólista.

Amennyiben az egyes kórházak várólista-vezetésében olyan hiba található, amely veszélyeztetheti a magas színvonalú és biztonságos betegellátást, úgy az adott intézmény következményekkel számolhat. A szankcionálás azonban nem öncélú, mindez a betegek ellátáshoz való hozzáférésének érdekében történik. Éppen ezért az első négy hónapban a kórházak csak visszajelzést kapnak, hogy éles helyzetben milyen következményekkel kellene számolniuk. A cél, hogy a kórházak minden esetben bevezessék a helyes várólista kezelést, és a büntetéssel nem forrásokat akarunk elvonni a betegellátástól.

A jelenlegi kormányzat elődjétől átláthatatlan, betegazonosításra alkalmatlan várólista adathalmazt örökölt. Korábban soha ilyen lehetőség nem volt Magyarországon a listák tisztázására, nem volt ugyanis egy egységes és ellenőrizhető kimutatás a várakozók számát, illetve a várakozási időt érintően. Jelenleg a központosítás után az adatok tisztázásának fázisában tart a munka. Az eddigi elemzések alapján egyértelműen az derül ki, hogy a beteg számára prognosztizált várakozási időkkel szemben ténylegesen sokkal hamarabb kerül sor az ellátások elvégzésére.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, ahogyan eddig is, a továbbiakban is folyamatosan ellát mindenkit a betegellátáshoz nélkülözhetetlen, hiteles információkkal.

(Emmi, Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

domatv1

ertéktár

kozlony allamkincstar logo njt

magyarorszag hu

csmkh