VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

Akadálymentesítésre megduplázott támogatást lehet igényelni

Január elsejétől változott a lakóingatlan átalakításához kapcsolódó akadálymentesítési támogatás összege és igénybevételének lehetősége is. A támogatást már nemcsak egyszer lehet igényelni, hanem tízévente újra, összege pedig az eddigi 150 ezerről január elsejével 300 ezer forintra nőtt. Több támogatást kapnak idén a fogyatékos embereket segítő szervezetek is. A 2016-os évre vonatkozó költségvetési törvény alapján idén 1,2 milliárd forinttal emelkedett a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg.

Bővebben...

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS!

Az elmúlt évek adatai alapján a 2015/2016. évi fűtési szezonban megnőtt a kéménytüzek száma a szilárdtüzelésű tüzelőberendezést használó lakóingatlanokban. Ennek fő oka a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. A fűtési költség csökkentése érdekében sokan tüzelőberendezéseikben égetik el a háztartási hulladékot, mely azonban nem csak jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet.

Bővebben...

Az agrártárca 2016-ban is támogatja a fűszerpaprika-termelőket

A minőségi fűszerpaprika-előállítás ösztönzése céljából a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a 2016-ban is jelentős forrásokat különített el a fűszerpaprika-termelők részére, 170 millió forint összegben. A minőségi hazai termékek, köztük a kézimunka-igényes fűszerpaprika-áruk piacra jutásának elősegítése érdekében az előző évekhez hasonlóan az FM 2016-ban is elő kívánja segíteni a minőségi fűszerpaprika-előállítást azáltal, hogy támogatást biztosít a minősített fűszerpaprika szaporítóanyag felhasználásához. A fémzárolt vetőmag támogatásának célja a magasabb hozam elérése, kiegyenlített és kiszámítható minőségű prémiumtermék előállítása, ezzel is segítve a versenyképesség növelését az ágazaton belül.

Bővebben...

Felkészülés a parlagfű elleni védekezésre

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a prevenció, a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. A megelőzés olcsóbb és hatékonyabb megoldás a területek gyommentesen tartásában, ehhez szakemberektől kérhetnek tanácsot a gazdálkodók. A földhasználók és földtulajdonosok számára törvény írja elő, hogy minden év június 30-áig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a virágbimbók kialakulását.

Bővebben...

2,9 milliárd forint támogatás fiatalok vállalkozóvá válásához

Fiatalok vállalkozóvá válásához lehet maximum 3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyerni egy most megjelent, 2,9 milliárd forint keretösszegű pályázatból. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megjelent konstrukció az Ifjúsági Garancia Program részeként elsősorban az álláskereső fiatalok vállalkozóvá válásához kíván segítséget nyújtani - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t szerdán.

Bővebben...

„Zöldkönyves” tanfolyam Domaszéken

Németh Antal képviselő kezdeményezésére, márciusban egy „zöldkönyves” tanfolyamot szerveztek Domaszéken, a Sárkányhegyi Közösségi Házban. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Csongrád megyei szervezete által egy hónapon keresztül, intenzíven folyt a növényvédelmi képzés, ahol 43 személy tett sikeres vizsgát és átvehette a zöld könyvét. A tanfolyam elvégzése szükséges mindazoknak, akik saját gazdaságukban, vagy munkahelyükön növényvédő szerekkel dolgoznak. A tanfolyamon elsajátított tudás nélkülözhetetlen a szakszerű növényvédelmi munkához.


Papdiné Megyeri Csilla szerkesztő

Tisztelt Lakosaink és Egyeztető Partnereink!

Községünk Településrendezési Eszközei jogszabályi követelmények és alkalmazhatósági tapasztalatok alapján teljesen megújul. A közös célmeghatározás és az ennek szolgálatába állított rendezési terv szükséges ahhoz, hogy a közösségünk életében jelenlévő problémákat megfelelően kezelhessük és lehetőségeinkkel eredményesen élni tudjunk. Ezért határozta el a képviselő-testület, hogy megújítja a Településrendezési tervet.

Gondolkodjunk együtt annak érdekében, hogy a Domaszéken élők, dolgozók és vállalkozók megtalálják számításaikat a községben. Meggyőződésem, hogy a közösen végzett tervezési folyamat révén jobban magunkénak érezzük majd a közösen meghatározott jövőképet és így majd a megvalósításában is jobban együtt tudunk működni. A szakmai hátteret településtervezési szakemberek és a táj, természet, közlekedés, közművek, energiaellátás, hírközlés, régészet, környezetvédelem szakértői biztosítják. A tervezőcég http://www.ujleptekbt.hu honlapján megtalálják az előzetes véleményezési anyagokat és a hatályos terveket.

Önkormányzatunk várja előzetes javaslataikat arról, hogy mit kellene legfőképpen megváltoztatni a községben és mire kell helyezni a hangsúlyt a jövő formálásában. Saját fejlesztési elképzeléseiket is osszák meg velünk, hogy az építési szabályok megállapításához figyelembe vehessük a szándékokat.

Partnereink 2016. április 11-től április 30-ig juttathatják el előzetes véleményeiket elektronikusan (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), postán (6781 Domaszék, Köztársaság tér 1.) vagy személyesen (Domaszék Község Polgármesteri Hivatal) az önkormányzathoz.
A későbbiekben a tervezési szakasz időtartamáról is tájékoztatást fogok adni.

Kispéter Géza

polgármester

Előzzük meg a tavaszi erdőtüzeket!

A 2015-ös erdő- és vegetációtűz szezonban több, mint 5300 szabadterületi tűzeset keletkezett, összesen mintegy 50 millió négyzetméter erdős és nem erdős területet érintve. A korábbi évekhez hasonlóan a kiemelten tűzveszélyes tavaszi időszakban (március-április) keletkezett a tüzek 53%-a, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szeretné felhívni mind a kirándulók, mind a gazdálkodók figyelmét, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor mindig óvatosan, körültekintően és a szabályok betartásával járjanak el!

Bővebben...

Egymillió forintra emelkedett a gépjárműszerzési támogatás

A fogyatékos emberek közlekedését, mobilitását segíti az egymillió forintra emelt gépjárműszerzési támogatás – hangzott el a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság mai ülésén. A bizottságban többek között a nyáron elfogadott, Országos Fogyatékosságügyi Program 2015-2018. évre szóló Intézkedési Tervében meghatározott rendelkezések végrehajtásáról egyeztettek. Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ülésen bejelentette, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek szolgáltatásokhoz való hozzáférését javítsa, ezért az új járműnek minősülő személygépkocsihoz nyújtott szerzési támogatás összegét megemelte. A támogatás összege a jelenlegi 900 ezer forintról 1 millió forintra növekedett, annak érdekében, hogy ezzel is segíteni lehessen a fogyatékos embereket abban, hogy megbízható, új autót tudjanak vásárolni.

Bővebben...

Mire jó az e-kártya?

A kártya elkészítését a Belügyminisztérium fogta össze, a munkában részt vett a KEK KH mellett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az Idomsoft Zrt., az ANY Biztonsági Nyomda Zrt. és a Pénzjegynyomda Zrt. A 3400 ügyintéző képzésében pedig a Miniszterelnökség vállalt szerepet.

Bővebben...

Önkormányzati hírek - 2016. március

Domaszék Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. március 24-én tartotta soros ülését, az alábbi napirendi pontokat vitatták meg:
1. Körzeti megbízott beszámolója
2. Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség beszámolója
3. Szegedi Kistérségi Társulás tevékenységéről szóló tájékoztató
4. Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény munkájáról szóló beszámoló
5. Domaszéki Családsegítő, Gyermekjóléti, Védőnői Szolgálat munkájáról szóló beszámoló
6. Éves összesített közbeszerzési terv megvitatása
7. Döntési javaslatok
8. Polgármesteri jelentés

Bővebben...

Mindenki 2 okj képzést végezhet el teljesen ingyen – ezek közül válogathatsz! – ORSZÁGOS LISTA!

Mindenki 2 okj képzést végezhet el teljesen ingyen – ezek közül válogathatsz! – ORSZÁGOS LISTA!
2 OKJ képzés mindenkinek ingyen jár – így lehet rá jelentkezni! Az új törvények értelmében 2 okj képzés mindenkinek ingyen jár, ezt már hallottuk többször, de nem lettünk okosabbak tőle! Hol vehetem ezt igénybe? Hogyan járhatok ingyen OKJ tanfolyamra? Tényleg mindenkinek jár kivétel nélkül a 2 ingyenes okj? Bármilyen tanfolyamot választhatok ingyen? Fontos kérdésekre kaphatsz választ a cikkben! Az új törvény 2015. júniusában lépett életbe, melynek értelmében nem csak hogy két okj tanfolyam jár ingyen mindenkinek, hanem az életkori kikötést, a korhatárt is eltörölték.

Bővebben...

domatv1

ertéktár

infoisvalue

kozlony allamkincstar logo njt  

magyarorszag hu

csmkh